English
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

2008/2009 II. szemeszter

szerző: Császár-Cs. Péter | 2009. február 10. 13:00:36

A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar Védelmi Kutató Központja (VKK) az alábbi kurzusokat kínálja a 2008/2009-es tanév II. (tavasz) szemeszterében:

A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar
Védelmi Kutató Központja (VKK) az alábbi kurzusokat kínálja a 2008/2009-es tanév II. (tavasz) szemeszterében:

VALT0424-N BEVEZETÉS AZ ÁLTALÁNOS ÉS SPECIÁLIS (KATONAI) ETIKÁBA

2/2 szem.

Hankovszky Béla
Tömbösített formában kerül megtartásra
Az emberiség egyre többre képes technikailag, mint biológiailag; többet bír biológiailag, mint pszichésen, és többre képes, mint a morális érzéke, vagy a lelkiismerete elvisel. Ezt a mai kor pszichoszomatikus betegségei is mutatják. A tárgy bevezetést kíván nyújtani az etikai gondolkodás és az etikai problémák történetére, különös tekintettel a 21. század etikai kihívásaira.

Magyarország, NATO szövetségesként hadat visel a nemzetközi terrorizmus ellen, és megfigyelőként részt vesz a lokális konfliktusokban, mint megfigyelő és békefenntartó, így a katonai etikai kérdések egyre fontosabbak, hiszen nem csak a katonákat, hanem az egész ország lelkiismeretét is érintik.
A tárgy az általános etika és a katonai etika alapvet
ő kérdéseibe és azok történetébe kíván bevezetni. A gyakorlati részben konkrét eseteket dolgozunk föl és elemzünk ki.

TF.: gyj.

M.:
időpontok: február 10.; március 10.; március 24.; április 28.; május 5. Kezdési időpont 13.00 óra,

helyszín: Idegennyelvi Titkárság fsz/5. terem

VALT0425-N ISZLÁM

2/2 szem.
Ladányi Éva
Tömbösített formában kerül megtartásraA kurzusok célja az iszlám vallás alapjainak és történelmi szereplőinek megismerése. Foglakozunk az iszlám szent könyvével, a Koránnal, mely nemcsak vallástörténeti dokumentum, hanem közösség és társadalomszervező rendszer is. Megpróbáljuk megérteni a moszlim jogrendszert, a shari’a-t, mely a muzulmán emberek életviszonyát szabályozza. Áttekintjük az iszlám teológia és iszlám jogi iskolák legfontosabb irányzatait. Próbálunk választ kapni arra, hogy miért fontos manapság pontos képet kapni az iszlámról? Megpróbáljuk megérteni, hogy mi is az a jihád? Mi a politikai iszlám? Választ keresünk arra, hogy miképpen élhetünk itt Európában együtt egymással a „kulturális sokféleségben”.

TF.: gyj.

M.: időpontok: február 10.; március 10.; március 24.; április 21.; május 5. Kezdési időpont 9.00 óra, helyszín: Idegennyelvi Titkárság fsz/5. terem

VALT0426-N CIVILIZÁLT BIZTONSÁG

2/2 szem.
Fábián Péter
Tömbösített formában kerül megtartásra

A kurzus résztvevői alapvető ismeretek sajátíthatnak el a civil szektort érintő biztonsági kérdésekről, feladatokról és ismeretekről. A képzés mindenki számára érthetően, gyakorlati példákkal, élmény szintjén enged bepillantás az ismeretanyagokba. A kurzus végén egy látványos személyvédelmi és kommandós bemutatóval. A kurzus az alábbi témaköröket öleli fel: Biztonság fogalma, alapelvei.

Vagyonvédelem. Őrzés Személyvédelem Tűzvédelem Információvédelem. Üzleti hírszerzés

TF.: gyj.

M.: időpontok: április 1.; április 15.; április 29.; május 6.; május 13. Kezdési időpont 10.00 óra, helyszín: Idegennyelvi Titkárság fsz/3. terem

utoljára frissítve: 2009. február 10. 13:03:45

Címkék: 2008/2009
« vissza