English
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

2008/2009 I. szemeszter

szerző: Csaszar-Cs. Peter | 2009. március 24. 22:36:25

A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar Védelmi Kutató Központja (VKK) az alábbi kurzusokat kínálja a 2008/2009-es tanév I. (őszi) szemeszterében:

Civil-katonai együttműködés (CIMIC) I-II

A civil-katonai együttműködés és a lélektani műveletek területén dolgozók sokszínű feladatot látnak el. A civil-katonai együttműködés (CIMIC) – mint új katonai képesség – kialakulásának, fejlődésének, hazai meghonosításának bemutatása; feladatrendszerének és gyakorlati megvalósulásának értelmezése, kiegészítve az ahhoz szorosan kapcsolódó, szintén a hatásalapú műveletek (EBO) részét képező lélektani műveletek (PSYOPS) és információs műveletek (INFOOPS) vonatkozó aspektusaival. A műveleti területen (lásd Afganisztán, Irak, Koszovó) szerzett gyakorlati tapasztalatok elméleti, tudományos igényű feldolgozásának, oktatásának célkitűzése: a civil és a katonai oldal – a műveletek során kialakult – kapcsolatrendszerének megismertetése a hallgatókkal, és ezzel együtt nyitás a civil szféra felé, megteremtve a lehetőséget polgári szakemberek (önkéntes tartalékosként) CIMIC feladatokba történő bevonására.

A nemzetbiztonság helye és szerepe a demokratikus társadalmakban I-II
A biztonsággal kapcsolatos döntések számos tényező együttes vizsgálatát teszik szükségessé.
A biztonságpolitika a kormányzás egyik legbonyolultabb feladata. Bemutatjuk a biztonságpolitikai funkcióit megvalósító jelentősebb intézményeket. Ismertetjük a katonai erő és a diplomácia szerepét az államok biztonságának fenntartásában, a nemzetközi tájékoztató tevékenységet és a pszichológiai tényezők szerepének
növekedését.

A tudásmenedzsment alapjai
A tudásmenedzsment alapvető rendeltetése az ember és a szervezetek problémamegoldó képességének minő-ségileg új alapokra helyezése. Tudásról akkor beszélünk, ha az ember az ismereteit a problémamegoldás érdekében hatékonyan fel is tudja használni. A tudásmenedzsment megfelelő információtechnológiai támo-gatást igényel. Ez a támogatás biztosítja azt a minőségi előrelépést, amely a korszerű tudásmenedzsmentet a hasonló elemekre épülő hagyományos oktatási, képzési, szervezetfejlesztési, illetve egyéb jellegű ismeret-fejlesztési, bővítési eljárásoktól megkülönbözteti. A tudásmenedzsment meghatározó jelentősséggel bír a szervezetek, intézmények globalizációból eredő kihívásoknak való megfelelése biztosítása terén.

Az órák tömbösítve kerülnek megtartásra, gyakorlati szakemberek (HM, MEH) bevonásával.
Jelentkezni lehet: dr. Kobolka István ezredes egyetemi docensnél ( a kurzus általános felvételi szabályai szerint)

utoljára frissítve: 2009. március 24. 22:36:25

Címkék: kurzusok
« vissza