PTE

Felsőoktatási kitüntetés Kobolka Istvánnak

szerző: Csaszar | 2014. június 19. 06:40:00

Az elméleti ismeretátadást szereti ötvözni a gyakorlati oktatással, tanítványait rendszeresen viszi nyugat-balkáni tanulmányútra Dr. Kobolka István ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetbiztonsági Intézete Katonai Tanszékének vezetője, a Pécsi Tudományegyetem docense.

Az ezredes június 19-én vette át az emberi erőforrások minisztere által adományozott, a Magyar Felsőoktatásért elnevezésű Emlékplakettet a Pécsi Tudományegyetemen.

Az 1996 óta a felsőoktatásban dolgozó Kobolka István szívéhez a gyakorlati képzéseken kívül az oktatásszervezés áll még közel. A Pécsi Tudományegyetem mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem elődintézményénél, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen is dolgozott, a Szakmai Szemle és a Tradecraft Review szakmai folyóiratok főszerkesztője, több konferenciát és tudományos együttműködést szervezett karrierje során.

Az ezredes – aki úgy tudja, ő az első hivatásos katona, aki ebben az elismerésben részesült - szerkesztőségünknek elmondta: Pécsen, a civil egyetemi képzésben felhalmozódott tapasztalatait jól tudja hasznosítani a Nemzetbiztonsági Intézetben, ahol főleg az elhárítással kapcsolatos ismereteket oktatja.

Kobolka István 1996 óta a Pécsi Egyetem vendégoktatója, 2002-től egyetemi adjunktus, 2006-tól egyetemi docens, valamint a Magyar Köztársaság Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (és jogelődje) Oktatási Főosztály vezetője 2014-ig. A Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatala Tudományos Kutatóhelyének 1999-től megszűnéséig volt titkára. Doktori disszertációját katonaföldrajzi témában írta, kutatási területe a Nyugat-Balkán és a Közel-Kelet.

A most kitüntetett ezredes ötletgazdája a születőben lévő Nemzetbiztonsági Szakkollégiumnak, ami, ha minden jól megy, hamarosan megkezdheti működését a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Link