English

Honvédelmi alapismeretek már négy felsőoktatási intézményben

szerző: Csaszar-Cs. Peter | 2010. január 22. 12:03:00

A ZMNE Kossuth Lajos Hadtudományi Kar 2007-ben indította el a Honvédelmi alapismeretek oktatását a felsőoktatási intézményekben, eddig összesen 3238 hallgató vette fel a tantárgyat.

Az első négy félévben megszerzett tapasztalatokra építve a 2009-ben megnövekedett hallgatói létszámmal is szervezetten és hatékonyan zajlott a távoktatás. A három tutor tevékenységét egy hat főből álló oktatói konzultációs munkacsoport támogatja. A csoport oktatói a szorgalmi időszakban konzultációval segítik a hallgatók felkészülését, valamint részt vesznek a vizsgáztatásban. A szorgalmi időszak és a vizsgaidőszak eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a tantárgy népszerűsége töretlen a felsőoktatási hallgatók körében. Mindez annak ellenére így van, hogy az első négy félévben a tantárgyat felvett hallgatók mindössze 59,5 százaléka tudta teljesíteni a követelményeket, a kollokviumok átlageredménye pedig 3,13 volt. Jelenleg a vizsgaidőszak közepén tartunk, de az eddigi eredmények azt mutatják, hogy nincs jelentős eltérés az előző félévekhez képest.
Néhány adat, amely jól jellemzi ezt a félévet:
Veszprémben 547 fő, a Pécsi Tudományegyetemen 37 fő, a Debreceni Egyetemen 200 fő, valamint a Nyíregyházi Főiskolán 69 fő vette fel választható tantárgyként a Honvédelmi alapismereteket. A 853 hallgató összesen 582 írásbeli dolgozatot küldött be, ezek a dolgozatok a vizsga részét képezik.

A cikk folytatódik az eredeti forráson. További információ és kép: Link

« vissza