English

Balkán tanulmányút

szerző: VKK | 2008. június 02. 15:01:48

A PTE FEEK Védelmi Kutatások Központ kurzusainak hallgatói, szakértői és a kar munkatársai április 30. és május 4. között Balkán tanulmányúton vettek részt Sarajevo-Mostar-Medugorje-Dubrovnik érintésével.

Újabb tanulmányútra került sor a Védelmi Kutatások Központ szervezésében. Ez alkalommal április 30. és május 4. között a Balkánra vezetett utunk a Sarajevo-Mostar-Medugorje-Dubrovnik útvonalon.

A Védelmi Kutatások Központ hallgatói, szakértői, vendégei az éjszakai autóbusz utazást követően május 1-én a reggeli órákban érkeztek a Sarajevo melletti EUFOR-Butmir katonai bázisra. Az itt elöltött bő fél nap bővelkedett szakmai programokban. Tájékoztatást hallhattunk az EUFOR erők feladatairól, Bosznia-Hercegovina elmúlt húsz éves történelméről, a taposóaknák veszélyeiről és a magyar kontingens feladatairól.

 

Az előadásokat követően fogadtak minket magyar legénység körletében, ahol a békefenntartás eszközei mutatták be, valamint egy tömegoszlatási gyakorlatot is megtekintettünk. A bázis szemléjét egy említésre méltó fejedelmi ebéddel zártuk a helyi étkezdében.

A délutánt a délszláv háború alatt ásott, ma már nem ép alagútrendszer felfedezésével töltöttük, majd következett a sarajevoi városnézés.

A tanulmányút második napja boszniai mohamedán városkájába, Mostarba vezetett. Az akár mementónak is meghagyott, szétlőtt épületek megtekintése mellett a 2004-ben újra felépített Öreg-hídra is felmásztunk. A délután, esti programunk Medugorjeba vezetett, ahol a „bátrabbak” fölmásztak arra a helyre, ahol a helyiek szerint a ’80-as évek elején Szűz Mária jelent meg.

A Neretva-folyó völgyében kanyarogva másnap eljutottunk Dubrovnikba. Az egyik legjelentősebb idegenforgalommal bíró horvát város felfedezése után a Kraljevacnál található tengerszemhez vitt utunk, amelybe több oldalról zúdul alá vízesés.

A Balkán tanulmányút utolsó napja hosszú utazással telt. Autópálya, dugók és nyár eleji forróság várt minket, amelynek köszönhetően csak késő este érkeztünk meg Pécsre.

Köszönjük a szakmai program támogatását a Kolombusz Toursnak és a PTE FEEK Hallgatói Önkormányzatának!

Kapcsolódó tartalmak:

Kapcsolódó galériák:

« vissza