English

Nemzetközi konferencia a terrorizmusról

szerző: pte.hu - Harka Éva, MTI, FEEK Hírek | 2007. december 13. 16:44:10

Globális Terrorizmus Három Kontinens Szemszögéből címmel nemzetközi konferencia vette kezdetét december 10-én a PTE FEEK és a Montana Egyetem Maureen és Mike Mansfield Központjának közös szervezésében, együttműködve a Montana Egyetem Művészeti és Tudományos Főiskolájával, és a PTE FEEK Védelmi Kutatások Központjával.

Pesszimistának vallja magát dr. Terry Weidner, Montana Egyetem Mansfield Központjának igazgatója. Ahogy a szakember a sajtótájékoztatón elmondta: bár vannak új módszerek, melyeket a terrorizmus visszaszorítására dolgoztak ki, túl sok a potenciális támadási pont, és a társadalom sem ismeri fel azt, hogy számos okot szolgáltat arra, hogy a terroristák rászánják magukat a támadásra – ilyenek például a mesterségesen meghúzott határok, vagy maga a szegénység. Koltai Dénes dékán a támadásokon túl abban látja a terrorizmus veszélyét, hogy összezavarja és megingatja az emberek biztonságba vetett hitét – ezért kell elfogadni azt, hogy a hadsereg, a titkosszolgálatok, és a civilek összefogására is szükség van ahhoz, hogy a terrorista akciókat megelőzzük.


Dr. Gábriel Róbert rektor a konferencia megnyitóján mindezt kiegészítette azzal, hogy a támadásoktól való félelmet csak a közös tudás és közös gondolkodás tudja feloldani. Ehhez jó terep lehet a konferencia, hiszen a montanaiak szándéka szerint nem akadémikus előadások, hanem közérthetőbb formában közölt információk hangzanak majd el, s minden előadó kérdésekre is ösztönzi majd az egyébként szép számú hallgatóságot, hogy a felvetett elképzeléseket a lehető legtöbb szempontból megvizsgálhassák. S bár az eseményen sok egyenruhás is részt vesz, az érdeklődő hallgatók számára a konferencia mellett a folyosón felállított repülőgép-szimulátor is érdekes lehet.

A PTE és a Montana Egyetem szervezésében meghirdetett Globális terrorizmus három kontinens szemszögéből című pécsi konferencián hét ország mintegy százharminc szakembere vett részt, hogy elemezze a terrorizmust éltető, alakító társadalmi, gazdasági, kulturális hatásokat.

"A konferencia sikerét nemcsak a magas résztvevői létszám, hanem az elhangzott kérdések száma is jelezte. A hallgatóság visszajelzése egyértelmű: közérthető és egyben komoly szakmai tartalommal találkozhattak. Személy szerint is elégedett vagyok: a vártnál nagyobb érdeklődés kísérte az előadásokat. Úgy érzem, a szakmai program mellett a találkozó legnagyobb értéke a közös diskurzus volt. " - mondta értékelésében dr. Kobolka István ezredes, egyetemi docens a PTE FEEK Védelmi Kutatások igazgatója.

 

Kapcsolódó galériák:

« vissza