English

Online interjú Kobolka Istvánnal

szerző: Dávid Lajos | 2006. november 30. 09:23:00

A Fórum online szerkesztőségének vendégének volt 2006. november 30-án dr. Kobolka István egyetemi docens, ezredes, a PTE FEEK Védelmi Kutatások Központ vezetője. Röviden: csak katonásan, biztonságpolitika, NATO radar, honvéd-civil kapcsolatok.

Üdvözöljük az Ezredes Urat a FEEK hallgatói magazinjának online interjúján! Köszönjük, hogy egy fontos hivatal tisztjeként rendelkezésre állt.
Kérdezett: Fórum online
Én köszönöm a lehetőséget, számomra mmegtiszteltetés, hogy az Egyetem docensének mondhatom magamat. És bár a bőrömből nem tudok kibújni, arra kínosan ügyelek, hogy az Egyetemen, a Karon én csak egy oktató vagyok a sok közül.

Olvasom; a Magyar Honvédség Oktatási Főosztály vezetője. Milyen képzési kihívásokkal kell szembeneznie a Honvédségnek, most, hogy létszámát nagyban csökkentették, feladatait a korábbiakhoz képest átsruktrálták.
Kérdezett: micky72
A www.honvedelem.hu oldalon széleskörű információk találhatók az átszervezésről. Tisztelt oktatással foglalkozó kollégáim a Honvédelmi Minisztériumnál éppen ugyanazokkal a problémákkal találják szembe magukat, amely a polgári egyetemeket is sújtja. Az új követelményrendszer új oktatási és képzési stratégiát is követel. A 2118/2006-os Kormányhatározat meghatározta a feladatokat amelyet a tárca időarányosan végrehajtott Eszerint megkezdődött a ZMNE és a RTF integrációjának lehetséges vizsgálata. Igy az is felmerült hogy a ZMNE az OKM alárendeltségébe kerül. A képzések során jelentős szerep hárulhat a polgári felsőoktatási intézményekre is. Egy példa.

Miből áll egy Katonai Biztonsági Hivatal Oktatási Főosztály vezetőjének napi munkája?
Kérdezett: András
A KBH személyi állománya szakmai képzésének, továbbképzésének, nyelvi képzésének a megszervezése. A Tudományos Tanács és Tudományos Kutatóhely titkári teendőinek ellátása. Ha részletesebben érdekli nézze meg a www.kbh.gov.hu oldalt.

Mennyiben támogatja a NATO a Védelmi Kutatások Központot? Milyen együttműködés van az egyetem és a NATO között?
Kérdezett: xy
A NATO-val való együttműködés a PTE viszonylatában azt jelenti, hogy a NATO tagországok oktatási, képzési intézményeivel szeretnénk együttműködni a kutatás-, fejlesztés, a PhD képzés, az oktató cserék, stb. területén. (Egyetemek, akadémiák.)

Mit gondol a HM által Párbeszéd címmel megrendezett lakossági fórumon elhangzottakkal kapcsolatban? (lokátor-ügy)
Kérdezett: xy
Kérdésére a saját meggyőződésem alapján válaszolok. Mint katona tudom, hogy az ország védelme és biztonsága érdekében szükség van a lokátorra. A vitát azonban kizárólag a szakemberekre bíznám, a megfelelő nyilvánosság és tájékoztatás mellett.

Egyik ismerősöm felvette a kurzusát. Soroljon föl kérem néhány gyakorlati szakembert, akik az órákon adtak elő. Mi volt a meghívás szempontja?
Kérdezett: hallga
Igyekeztem a témához kapcsolódó szakértőket, a gyakorlati munkát végző szakembereket felkérni, hogy a kurzus hallgatói számára ne csak elméleti, hanem élményszerű előadást tartsanak. Azt is tudom, hogy nem lehet minden igényt és kíváncsiságot kielégíteni.
De jelentem törekszem rá!
Azonban ha az ismerőse felvette a kurzust (és persze megjelent az órákon) akkor tudnia kellene az előadókról is, hiszen ott mindenki bemutatkozott pl.: MEH Nemzetbiztonsági Iroda munkatársai, a nemzetbiztonsági szolgálatok szakemberei, illetve a HM képviselői.
A kurzus során a nemzetbiztonság misztikus fogalmának lebontását szerettük volna elérni, hogy erről a téma körröl mindenki nyíltan, szabadon, saját érdeklődési körének megfelelő szinten tudjon beszélni. Véleményem szerint a nemzetbiztonságnak szüksége van a nyilvánosságra. Erre kívántam a figyelmet ráirányítani. Erről bővebb információt a www.nemzetbiztonsag.lap.hu oldalon talál.

Kerestem a kari táblán, hol lehet, de nem találtam. Merre van? Vagy az csak virtuális intézmény?
Kérdezett: huha
A terem a fszt. 5 alatt található a FEEK-on. Nagyon szép, érdemes megnézni. És bízom benne, a kari táblára is mihamarabb fölkerül.

Kedves István, hogy vagy?
Kérdezett: L
Köszönöm még jól!

Került már harci szituációba? Melyik volt a legveszélyesebb?
Kérdezett: Barkány Zoltán
Bár a kellő kiképzést megkaptam tanáraimtól, elöljáróimtól, de én békés típus vagyok. :)

Sokrétű sikeres munka.. Hogy bírod mind ezt?
Kérdezett: GI
Köszönöm az elismerő kérdést. Amíg a kollégáim megértik szándékaimat, törekvéseimet, addig jól.

Kedves István, hogy állsz a sporttal?
Kérdezett: F.Sanyi
Tisztelem, aki sportol. Én a kötelező sporttevékenységgel megelégszem. Időm se lenne rá nagyon. Ezen kívül a 4-6-os villamos napi tömegsportját űzöm. (Ami nem semmi teljesítmény néha!) A fiam is sportolt – vívott - 8 évig. Nagyon örültem neki. Nemcsak annak, hogy versenyeken indult, hanem egy közösséghez tartozott, egészséges mozgást végzett.

Ön elég ötletdús egyéniség. Milyen tervei vannak az elkövetkezendő időszakra?Mit szeretne elérni a képzés területén?
Kérdezett: Nándi
Köszönöm. Nem fontossági sorrendben írom:
Nagyon szeretném, ha olyan akkreditált képzéseket tudnánk a FEEK-en indítani, amelyek idáig csak egyes képzőhelyek „kiváltsága” volt. (katonai, rendvédelmi, stb.) Ne értsen félre, nem Rambókat akarok képezni, hanem olyan civil szakembereket, akik kormányzati szférában, önkormányzatoknál, diplomáciai testületeknél tudják hasznosítani a tanultakat. Rendelkeznek az ún. védelem igazgatási, diplomáciai és egyéb ismeretekkel.
Ezen kívül nagyszerű lenne ha olyan kurzusom is lehetne, ahol az eddig elsajátított ismeretanyagra építve - a karon tanultakra gondolok, III. évfolyamtól - csak a gyakorlattal foglalkoznánk. Minden alkalommal valahová utaznánk. (ahol gyakorlati szakemberek tartanának előadást) Szerintem nagy szükségük van rá. Amit a katonai képzésben megtanultam jól tudom hasznosítani az egyetemen és fordítva is. Nagyon sokszor ugyan arról a témáról beszél a katona és a polgári szakember, csak más a nyelvezetük.
Én nagyon sokat kaptam a kar oktatóitól, kollegáktól és az utóbbi időben a hallgatóktól. Szeretném ezt viszonozni. Nagyon jól esik mikor a folyosón megállítanak és a segítségemet kérik, amikor csak leülünk és beszélgetünk. A legjobb ötleteket a hallgatóktól kapom.

Ezredes úr! Tisztelt Tanár úr! Én hallgattam az Ön kurzusát és voltam az Ön szervezésében Győrben a tanulmány úton. Nagyon jó volt és főleg hasznos. Köszönöm társaim nevében is. (A galéria képeinél megtalálható)Mikor megyünk megint?
Kérdezett: Péter
Nagyon örülök, hogy a tanulmányutat hasznosnak értékelték, mindenképpen szeretném ezt a gyakorlatot folytatni. Terveim szerint március-április hónapban az általam vezetett kurzusok hallgatóinak tervezek tanulmányutat. Most azon dolgozom, hogy a hallgatók Brüsszelbe is eljuthassanak.

A levelező hallgatók mért nem tanulhatnak az Ön kurzusain? Sokan vagyunk a rendvédelmi szervektől. Hallottuk hogy érdekes témákat vet fel. Jó gyakorlati órákat szervez.
Kérdezett: Selmeczi
Kedves Selmeczi! Ezt a kérdést már többen feltették a levezős hallgatók közül, nemcsak a rendvédelemben dolgozók. Rajtam igazán nem múlna, de ez nagyobb részről oktataás szervezései- és technikai akadályokba ütközne. Adott esetben megnövelné a levelezős hallgatók konzultációs idejét is. Ellenben a karon működő Védelmi Kutatások Központ rendezvényein, óráin, szívesen látom Önöket. Terveim szerint - amelyet remélhetőleg a Kar veztése is támogat - a következő időszakokban havi rendszerességgel tartanánk érdeklődésre számot tartó témákban.

Bolhapiac? Melyik külföldi városok bolhapiacát bogarászta végig? :)
Kérdezett: zuzu
Hétvégén a Waterloo-i bolhapiacot vizsgáltam végig, de mivel repülőgéppel utaztam ezért csak két repülőgépmodellt tudtam elhozni. Ezen kívül ebben az évben Törökország, Egyiptom és Tunézia egyes piacait is volt szerencsém megnézni, bár sokszor nem tudtam különbséget tenni, hogy melyik a bolhapiac és melyik a rendes piac. :)

Időnk lejárt, köszönjük a válaszokat. Találkozott meglepő kérdéssel?
Kérdezett: Fórum online
Nem. Akinek még kérdése van, és lemaradt, a kar honlapján megtalálható elérhetőségeken érdeklődéssel várom a kérdéseket. Jó vizsgaidőszakot kívánok mindenkinek!

Kapcsolódó galériák:

« vissza